Allergie

Een allergie ontstaat door een specifieke reactie, een zogenaamde allergische reactie, van het lichaam op stoffen uit de omgeving. Dergelijke stoffen noemen we allergenen. Een allergische reactie heeft te maken met ons afweersysteem dat er normaal voor zorgt dat allerlei stoffen waar we dagelijks mee in contact komen geen nadelige invloed hebben op ons lichaam. Bij mensen met een allergie neutraliseert het afweersysteem deze stoffen niet maar reageert extreem sterk waardoor er allerlei lichamelijke klachten kunnen ontstaan.

Symptomen

Huisstofmijt is een van de belangrijkste veroorzakers van allergieën. Als gezegd veroorzaken de uitwerpselen van de huisstofmijt allergische reacties door de aanwezigheid van de allergene stof guanine. De uitwerpselen zien er uit als kleine ronde keuteltjes, zodra deze uitwerpselen uiteen vallen zijn ze zo klein dat ze kunnen doordringen tot in de longblaasjes waar ze een allergische reactie kunnen veroorzaken. Symptomen kunnen zijn; benauwdheid, piepende ademhaling, verstopte neus, astma, eczeem, jeuk, niezen, hoesten, tranende en jeukende ogen, snurken, hoofdpijn en een droge mond. Allergische reacties komen vaker voor bij kinderen en jongeren. Ongeveer 30% van alle kinderen heeft last van huisstofmijtallergie en eczeem omdat ze over het algemeen een lagere weerstand hebben tegen virussen en huisstofmijt-uitwerpselen. Huisstofmijtallergie is geen seizoensallergie. Huisstofmijten komen gedurende het gehele jaar door voor in uw huis.

Cijfers en feiten

Wetenschappelijke onderzoekers voorspellen dat in 2015 52% van de bevolking last van een allergie heeft. Zo’n 20% van de bevolking heeft last van huisstofmijtallergie. Een groot gedeelte heeft last van slaapstoornissen, concentratieproblemen, hoofdpijn en moeheidsklachten. Dit leidt tot een hoog werk- en schoolverzuim. Wetenschappers hebben berekend dat in 2010 1 op de 2 baby’s een allergie heeft.
Een kind heeft 30% kans op een allergie als een van de ouders allergisch is en 50% kans op een allergie als beide ouders allergisch zijn. 5% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts, in werkelijkheid ligt dit percentage veel hoger omdat mensen de symptomen vaak afdoen als verkoudheid. Uw matras is de grootste veroorzaker van huisstofmijtallergie. Pak uw allergie bij de oorzaak aan. Het reinigen van uw matrassen geeft u verlichting.