Hygiene in kinderopvang

In vele jonge gezinnen werken beide ouders overdag. Hierdoor is de vraag naar kinderopvang gigantisch gestegen, maar daarbij ook het aanbod van kinderopvang. Ouders en verzorgers geven de zorg voor hun kinderen overdag uit handen maar verwachten van deze kinderopvang veel op het gebied van hygiëne, gezondheid(allergie) en veiligheid. Dit is in de nieuwe wet Kinderopvang vastgelegd. De gastouder moet voldoen aan hogere kwaliteitseisen en wordt ingeschreven in het landelijk register als hieraan voldaan is. Overigens geld dit voor een latere leeftijd ook op scholen.

Eisen voor een kinderdagverblijf

Een belangrijk onderdeel van deze eisen is de jaarlijkse risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid. Jaarlijks vult het gastouderbureau, samen met de gastouder, een risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid omtrent de opvanglocatie in. De slaapkamer mag in deze risico-inventarisatie niet ontbreken. Jonge kinderen brengen hier veel tijd door, met name op de matras. De matrasjes zijn extreem vervuild met huisstofmijten, virussen, bacteriën. Dit komt voornamelijk doordat, naast de gebruikelijke vervuiling van de matras, jonge kinderen regelmatig een ‘ongelukje’ hebben tijdens het slapen, luiers die lekken of het spugen van voeding. Daarnaast is de temperatuur op kinderkamers vaak hoger en hebben er vaak vele kinderen op deze matrassen geslapen. Kindermatrassen zijn voorname overbrengers van ziektekiemen en de grootste veroorzaker van huisstofmijtallergie, astma en eczeem.

Toename van allergieën bij kinderen

Ongeveer 30% van alle kinderen heeft last van huisstofmijtallergie en eczeem omdat ze een lagere weerstand hebben tegen virussen en huisstofmijtuitwerpselen. Dit aantal blijft de komende jaren stijgen. De verwachting is dat vanaf 2010 1 op de 2 baby’s last heeft van een allergie. Dit vereist van u als kinderopvang gedegen maatregelen om deze groeiende groep kinderen te beschermen tegen huisstofmijtallergie, astma en eczeem.

Ga voor matras cleaner

De oplossing voor dit probleem bieden de Matrascleaner. Door het reinigen van de kindermatrassen in uw kinderdagverblijven en/of bij uw gastoudergezinnen staat u voor de gezondheid van de kinderen die door u opgevangen worden. U lost een nijpend hygiëne- en gezondheidsprobleem direct op waardoor ouders en verzorgers hun kinderen met een goed gevoel aan u en/of uw gastoudergezinnen over laten. Daarnaast houden kinderdagverblijven en gastoudergezinnen hun matrassen hygiënisch wat ten goede komt aan de levensduur van de matrassen.